Psikolium

Loading

Ailenin Okula Uyumu: Aile Okul İşbirliği

Ebeveynlik yeni bir bireye rehberlik etme, yeni bir dünya oluşturma ve şekillendirmede kılavuz olmaktır bir anlamda. Okula başlamak üzere olan ya da yeni başlamış çocuğu olan ebeveynler, rehberlik konusunda artık tek adres olmaktan çıkar, ancak hala en büyük etkiye sahip olmaya devam eder. Bu yeni durum çocuğun hayatında olduğu kadar ebeveynler içinde zor bir süreç olabilir. Öğretmenle çocuğun ilişkisi, yeni arkadaşlarla ilişkiler, okul başarısı gibi konular üzerinde düşünmek yeterince zorlayıcı olabilecekken bir de büyüdüğünü fark edip çocuğundan ayrılma kaygısı yaşayabilirler. Nede olsa artık çocuğunuz evden çok okulda zaman geçirecek…

Çocuğunuzla ilgili kaygılarınız ve okul dönemi geldiğinde gelecek kaygısı yaşamanız çok normal ve anlaşılır bir durum. Ancak çocuklar ebeveynlerin yüz ifadelerini takip etme konusunda oldukça yeteneklidirler ve sizin en ufak kaygınızı fark ettiklerinde kendi kaygıları daha da büyüyerek ev içerisinde içinden çıkılması zor bir hal alabilir.

 Çocuklarda olduğu gibi aile bireylerinin de okula adaptasyon süreci okullar açılmadan önce başlamalıdır. Okulun ilk günü çocuğunuzun sizden rahatça ayrılıp okula alışması için güven duygusu ne kadar önemliyse, sizin de okula duyduğunuz güven duygusu çocuğunuzu bırakabilmenizi kolaylaştırır. Okulu önceden çocuğunuzla birlikte keşfetmek, öğretmeniyle tanışmak ve kısa bir sürede olsa sohbet etmek işinizi kolaylaştırabilir. Okulun ilk günü yaşanabilecek kaosun içerisinde tanıdık bir yüz hem size hem çocuğunuza iyi gelebilir.

Okula yeni başlayan çocuklar sadece akademik olarak değil sosyal olarak da yenilikler ve değişimler yaşamaktadır. Arkadaşlık ilişkileri derslerini, derslerin arkadaşlık ilişkilerini etkiler hale gelebilir. Bazen sınıf içerisinde tatlı rekabetler, bazen dışlanmalar veya kavgalar olduğunu duyabilirsiniz. Yeni çevreye hem sizin hem çocuğunuzun daha sağlıklı adapte olabilmesi için okul dışında da sınıf arkadaşları ve aileleriyle vakit geçirmeleri için ortam sunabilir, aktiviteler planlayabilirsiniz.

Okul etkinlikleri, veli toplantıları, okul çerisinde verilen eğitim ve seminerler okul ile ailenin iletişiminin kopmamasına ve duygulan güvenin sürmesine yardımcı olabilir. Ailenin okula duyduğu güven çocuğun akademik başarısı ve sınıf içi sosyal ilişkilerini de besler. Aile ile sürekli etkileşim içinde olan okul, çocuğu daha iyi tanıma olanağı bulur, çocuğu daha uygun sosyal ve sorumluluk bilincini geliştirebilecek görüş ve önerileri aile ile çekinmeden paylaşabilir. Aileler de yeni ve ihtiyaç duyulan seminer konuları, etkinlikler hakkında öneride bulunabilir ve karşılıklı olarak gelişim görülebilir.

Whatsapp Danışma
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım