Psikolium

Loading

Bağımlılıkta Ailenin İletişimi

Bağımlılıkta Ailenin İletişimi

İki insan ya da insan grubu arasında gerçekleşen duygu, düşünce, davranış ve bilgi alışverişine iletişim denmektedir. Kısacası kişilerin birbirlerini anlaması olarak adlandırabiliriz.

Bağımlılığı bir aile hastalığı olarak adlandırdığımız için de ailenin bağımlı bireyle iletişimi çok önemlidir. Öncelikle eğer madde bağımlılığı ve alkol bağımlılığı söz konusu ise alkol ve madde etkisinde olan bireyle iletişim kurulmaya çalışılması pek sağlıklı olmamaktadır çünkü kişi alkol ve madde etkisindeyken kendisinde olmadığı için iletişimin pek geçerliliği olmayacaktır.

Bunun dışında genel bağımlılığı ele alırsak, kişiye sitem etmek, kızmak, tartışmak, cezalandırmak hiçbir sorunu çözüme kavuşturmayacağı gibi tam tersi etki yaratıp durumu daha da kötüleştirebilmektedir.

 Aile veya bağımlı yakını bu tarz durumlarda, bağımlı bireyi aktif bir şekilde dinlemek gerekir.

 Tekrar eden ve karmaşık cümleler kurmaktan kaçınmalı ve az ve doğru mesaj vermeye çalışılmalıdır. Konuşurken ben dili kullanmak çok önemlidir ve doğru mesaj verilmelidir. Örnek verecek olursak; ‘’ben üzülüyorum, ben endişeleniyorum’’ gibi, ‘’Beni üzüyorsun’’ demek yerine ‘’kumar oynadığın için üzülüyorum’’ gibi.

 Bağımlı bireyin ısrarları karşısında sakin bir ses tonu ile tekrarlayan ve kararlı cevaplar vermelisiniz. Örneğin; ‘’bu gece dışarıda kalmanı istemiyorum’’, bunu bağımlı bireyin ısrarları karışında sabırla tekrarlamak gerek.

Uzman Klinik Psikolog Halil Direkli

Whatsapp Danışma
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım