Psikolium

Loading

Çocuğunuzun Gelişiminde Kilit Nokta Nedir?

Çocuğunuzun Gelişiminde Kilit Nokta Nedir?

Anne baba tutumunun kalitesi çocuğunuzun gelişiminde kilit faktördür.     

Çocuklar günlük vakitlerinin çoğunu ailesiyle geçirir. Bu nedenle de ebeveyn tutumları çocukların gelişiminde oldukça önemlidir. Bütün ebeveynler çocuklarını en iyi koşullarda büyütmek ister ve her istediğini yaparak mutlu etmeye çalışırlar fakat bu yanlış inanış yanlış tutumlara sebep olabilir.

Çocuklarınıza otoriter anne baba tutumu sergilememelisiniz. Yani çocuklarınızı kendi emirlerinize uyması için zorlamamalı, onlarla az iletişim kurmamaya özen göstermelisiniz. Çocuklarınıza cezalandırıcı bir tutum ile yaklaşır ve katı kurallar koyarsanız, ‘ya benim dediğim gibi yaparsın ya da görürsün’ şeklinde iletişim kurarsanız çocuğunuzun mutsuz, kaygılı, herhangi bir işe başlamada başarısız, özgüveni düşük veya sosyal ilişkilerde zayıf iletişim becerilerine sahip birey olması kaçınılmaz bir sondur.

Bunların aksine ‘çocuğumuzun her istediğini yapmalıyız’ gibi bir algı oluşmasın. Bazı anne babalar kısıtlamamanın yaratıcı, güvenli bir çocuk ortaya çıkaracağına inanırlar. Eğer çocuğunuzun her istediğini yapar ve gerekli kısıtlamaları getirmezseniz çocuğunuz hiçbir zaman kendi davranışlarını kontrol etmeyi öğrenemez ve her zaman kendi istediğinin olmasını bekler. Yani çocuğunuzun mutlu olması için sizin yaşayamadığınız ne varsa hepsini önüne sermeniz çocuğunuzda ciddi davranış bozukluklarına sebep olabilir.

Anne baba olarak çocuğunuza nasıl davranmalısınız?

  • Öncelikle davranışlarınızın tutarlı olması gerekir. Anne bir kural koyuyorsa baba da bu kurala uymak ve saygı göstermek zorundadır.
  • Çocuğunuzu bağımsız olmaya teşvik edin. Bunu gerçekleştirirken eylemlerine sınırlar ve kontroller getirin.
  • Çocuğunuzla sözlü alışverişe izin verin. Çocuğunuz size bir olayı anlatırken onu ciddiye alarak dinleyin, uğraştığınız bir iş varsa bırakın veya ‘şuan biraz işim var işim bittikten sonra seni daha rahat dinleyeceğim’ şeklinde karşılık verin.
  • Çocuğunuza karşı sıcak olun ve sevginizi hissettirin. Siz çalışıyor olsanız bile çocuğunuzla her gün işten sonra yarım saat bile olsa oyun oynayabilir, onunla zaman geçirebilirsiniz.
  • Her zaman doğru davranışı öğretin ve olumlu davranışı ödüllerle pekiştirin. Çocuğunuz bir yanlış yaptığında ‘bunu yapmaman gerektiğini biliyorsun. Durumla ilgili biraz konuşalım’ diyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun yerine plan yapmayın ve çocuğunuza, küçükte olsa sorumluluk verin. Mesela her gün uyandığında yatağını düzeltmeyi görev edinebilir.

Bu şekilde büyüyen bir çocuk sıklıkla neşeli, öz kontrollü ve kendine güvenen, başarı yönelimli, yetişkinlerle iyi iş birliği yapabilen, stresle başa çıkabilen, dost canlısı birey olur.

Psikolog Cemre Çebi

Whatsapp Danışma
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım