Psikolium

Loading

Çocuklara Oyuncak Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

ÇOCUKLARA OYUNCAK SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Her oyun farklı gelişim alanlarına destekte bulunmaktadır. Hal böyle olunca, oyuncak seçerken çocuğun bulunduğu gelişim alanı dikkate alınarak seçim yapılmalıdır. Çünkü çocuk; Bilişsel, duygusal, fiziksel ve psikolojik alanları ile bir bütündür.

Seçilen oyuncağın; çocuğun var olan potansiyelini geliştirmesi konusunda fayda sağlaması gereklidir. Oyuncakların pahalı veya çok içerikli olması yararlı olduğu anlamına gelmemektedir.  Önemli olan seçilen oyuncağın çocuğun yaratıcılığını destekler nitelikte olması, problem çözme becerisini geliştirebilecek olması ve bir bütün olarak ele aldığımız alanlarına (bilişsel, fiziksel, duygusal, psikolojik) destek sağlamasıdır. Ayrıca oyuncak seçerken çocuğun cinsiyeti ve almış olduğu kültürde dikkate alınması gereken noktalardandır.

Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda oyuncakların çocuklara doğru ve olumlu mesajlar vermesi çok önemlidir.  Şiddet içeren, dikkat çekici oyuncaklar olumsuz birer örnek olup, çocukların model alıp onlar gibi olmaya çalışmalarına neden olduğundan kendilerini oldukları gibi kabul etmelerini zorlaştırmaktadır.

Çocuklarda Yaşa Göre Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Çocuk 3-4 yaş aralığında ise; Çocukların motor becerilerinin artış gösterdiği bir dönemi içermektedir. Çocuklar bu dönemde hareket etmekten ve zıplamaktan keyif almaktadır. Bu anlamda üç tekerlekli bisikletler, sallanan atlar gibi oyuncaklar çocuğun gelişimine faydalı olacaktır.

Çocuk 4-6 Yaş aralığında ise; Bu dönemde çocuklar açık havada oyun oynamaktan veya masa başında geçirilen faaliyetlerden çok hoşlanmaktadır.  Bu dönemde kağıtlardan şekiller yapma, boyama gibi etkinlikler için pastel boya, karton, ip gibi oyuncaklar tercih edilmelidir.

Çocukların Gelişim Özellikleri Bakımından Oyuncakların Önemi;

Kaba Motor Gelişimi için; üç tekerlekli bisiklet, paten, scooter, kayma tırmanma içeren oyuncak türleri

İnce Motor Gelişimi için; Parçalı bulmacalar, Legolar, Makas ile yapılan etkinlik aktiviteleri

Çocukları Zararlı Oyuncaklardan Nasıl Vazgeçirmeli?

Çocuklar bu tarz oyuncakların alınması konusunda ısrarlı bir davranış sergiliyorsa öncelikli olarak “ neden onun için uygun bir oyuncak olmadığı” konusunda onun anlayacağı düzeyde ifade edilmelidir. Bazı durumlarda ikna olmakta güçlük yaşayan çocuklarımıza seçenekler sunarak sınır koymalı ve sizin için en zararsız, çocuğun yaş dönemine uygun olan oyuncakları seçenek göstererek tercih yapmasını sağlamak uygun olabilir. Anne baba çocuğun ikna olmaması durumunda net ve birlik içerisinde olmalıdır.

Uzman Psikolog Cansu İvecen

Whatsapp Danışma
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım