Psikolium

Loading

Kardeş Kıskançlığını Azaltmak için Öneriler

KARDEŞ KISKANÇLIĞINI AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER...

Kardeş Kıskançlığı Nedir?

Kardeş kıskançlığı, yeni bir kardeşin gelmesi ya da gelme düşüncesi, aileye yeni birinin katılması, çocuğun benliğine yönelik bir tehdit olarak algılamasıdır. Çocukta oluşan bu kıskançlığın nedeni anne babayı paylaşmak istememesi ve yeni oluşacak bu durumu önceden tahmin edememesidir.

Eve yeni gelen bir kişi anne ve babanın ilgi odağı olacağı ve ebeveynlerin zamanlarının çoğunu alacağı için çocuk tarafından kıskanılması normal karşılanmalıdır. Fakat anne babanın yanlış tutumları normal olan bu süreci sorun haline dönüştürebilir. Çocuğun kıskançlığında ki en temel sebeplerden biri güvensizliktir. Anne babalar tutumlarında ihmalkâr veya aşırı hoşgörülü davranırlarsa çocuk temelde güvensiz ve benmerkezci olabilir. Bu durum kardeş kıskançlığını tetiklemektedir.  Kıskançlığın derecesi anne baba tutumlarına ve çevresel faktörlere göre değişebilir. Kıskançlık yüksek boyutta ise çocuk kardeşine zarar vermek isteyebilir, şiddet gösterebilir ya da ilgiyi tekrar üzerine çekmek için regrese olabilir yani gerileyebilir. Çocuğunuz bunu parmak emme, alt ıslatma, meme isteme şeklinde dışa vurabilir.

    Kardeş Kıskançlığını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?     

Çocuğunuzun kardeş kıskançlığını minimum düzeyde yaşamasını sağlamak için aşağıdaki tutumlar size yardımcı olabilir;

Öncelikle çocuğunuzu kardeşi olacağına önceden alıştırın ve sakinliğinizi koruyun çocuğunuz bunu hissedecektir. Çocuğunuza evdeki düzenin öncekinden farklı olacağını anlatın.
Çocuğunuzun duygularını anlayamaya çalışın ve bunu ona bildirin. Bu durumun onda ne hissettirdiğini anlamanız onun için önemli olabilir.
Çocuğunuzu rahatlatmak amacı ile kurduğunuz cümlelere dikkat edin. Örneğin çocuğunuza 'seni daha çok seviyoruz' tarzında bir cümle kurmayın. Bu onu kardeşiyle kıyaslandığınızı gösterir ve çocuğunuz sizden bunu istemeyecektir.
Ebeveynlerden biri küçük kardeşle ilgileniyorsa diğeri mutlaka büyük kardeşle ilgilenmelidir. Aksi takdirde çocuğunuz unutulduğunu düşünebilir.
Yeni kardeş gelmeden önce çocuğunuzla yaptığınız rutin olaylarda bir değişiklik olmamalı. Yani önceden yaptığınız şeyleri yeni kardeş geldiği için yapmayı bırakmamalısınız. Örneğin, önceden her akşam yatmadan önce çocuğunuza masal anlatıyorsanız yeni kardeş geldiği için buna son vermemelisiniz.

Çocuğunuzun yanlış bir hareketinde yeni gelen kardeşle kıyaslayarak eleştirmemeniz gerekir. Örneğin, çocuğunuz uyumuyor diye 'bak kardeşin ne kadar güzel uyuyor' şeklinde eleştiride bulunmayınız. Bu, çocuğunuzun kardeşine karşı olumsuz düşünceler geliştirmesinden başka bir sonuç doğurmaz.

Küçük kardeşle ilgilenirken çocuğunuzdan basit yardımlar isteyebilir, onun da kardeşi için bir yardımda bulunmasını sağlayabilirsiniz.

Unutmamalıyız ki kardeş kıskançlığı normal bir durumdur. Eğer bu kıskançlığın şiddeti artar ise o zaman anormal bir durumdan söz edebiliriz. Bu anormal durumu tutumlarınızla daha kolay bir süreç haline getirebilirsiniz. Çocuğunuz kardeşini sevmiyor değil, sadece sizi onunla paylaşmak istemiyor ve sizden daha fazla sevgi görmek istiyor.

Uzman Psikolog Cemre Çebi

Whatsapp Danışma
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım