Bu kişiler yeterli bir başarı göstermeleri istendiğinde buna karşı koyar ve direnç gösterirler. Yapmaları gereken işleri geciktirmeleri için her zaman bir takım bahaneleri vardır ve kendi hatalarını fark edemez bu konuda sürekli karşı taraftakinde suçu ararlar.
Bu kişilerin boyun eğme, karşı koyma ve saldırganlık özellikleri iç içe geçmiştir. Toplumda çok fazla ayırt edici özellik ve kolaylıkla fark edilecek özellik sergilemiyor olabilirler. Ancak genelde çevrelerindekiler hep temkinli ve gergindir. Kişinin her an farklı bir tepki verebileceğine hazırlıklıdırlar.
Pasif Agresif Kişilerdeki Belirgin Davranışlar Nelerdir?
Bu kişiler çoğu zaman kaderin kendilerine oyun oynadığını ve her şeyin sadece kendi hayatlarında ters gittiğini, yaşamın kendilerine hep kötü ve zalim yaklaştığını düşünürler. Başkalarının hayatlarına gıpta ederler ve diğerlerinin hayatının kolay olduğundan emindirler.
“Ne yaparsam yapayım boşa gidecek”, “Böyle davranırsam beni kesinlikle yanlış anlayacak!” gibi kaygılar taşırlar.
Başkalarına bağımlılık ve girişkenlik isteği arasındaki yoğun çatışma bu bireylerin özelliğidir. Yüzeysel bir kabadayılık olmasına rağmen, kendilerine güvenleri azdır. İyi bir işte olası en kötü sonları görürler ve kendilerini “gerçekçi” olarak tanımlarlar. Borderline, Histerionik, Paranoid, Bağımlı, Antisosyal ve Çekingen Kişilik Bozukluğu olan bireylerde ortaya çıkar.
Bu kişilerin öncelikle kendi değişken tutumlarının agresif ve mağdur arasında kalan pozisyonlarının farkına varmaları oldukça önemlidir. Mutlaka uzun soluklu bir terapi süreci ile destek almaları önerilmektedir.
Pasif Agresif Kişilik Yapısı Neden Ortaya Çıkar?
Bu kişiler genellikle çocukluklarında tutarsız bir ortamda büyümüştürler. Anne ve baba tutumları hem uyumsuz hem de dengesiz olabilir. Ebeveynler tarafından sınırlı bir yönlendirme yapılmadığından dış denetimden yoksun kaldıkları için kendi iç denetimlerinde de zorluk yaşamaktadırlar. Özdisiplinleri yoktur bu yüzden de kendilerini sürükleniyor gibi hissederler.